И през 2005 година Джаз продължава да бъде един от най-иновационните малки автомобили на европейския пазар. Спечелилият много награди автомобил, известен с необичайно просторно купе, "магически" седалки, както и един от най-икономичните бензинови двигатели на пазара става още по-атрактивен.

Джаз е автомобил с външни размери на кола от сегмент В и интериор на по-високия сегменг С. Еднообемният дизайн на колата предлага максимално използване на вътрешното пространство, докато изпъкналите колесни арки, спадащият назад покрив и издигащата се нагоре линия на долния ръб на стъклата й придават сходството с автомобил тип купе. Както и при предишните версии, резервоарът за горивото е разположен под предните седалки, освобождавайки място отзад, което позволява да се понижи нивото на пода. По този начин краката на пътниците, пътуващи на задната седалка, получават максимално пространство.

"Магическите" седалки са едно от най-забележителните неща, предлагани от Джаз. Задните се сгъват както изцяло, така и на части (60/40). Подглавниците не затрудняват ни най-малко сгъването им и не е необходимо да се свалят. Сгъването на седалките от своя страна е изключително лесно и става буквално с едно движение. Трансформациите са на три нива. В първия случай задните седалки се скриват в пода, като крайният резултат е двуместен автомобил с равно багажно пространство с дължина 1,7 метра и вмистимост от 1321 литра. Вторият вариант, когато се сгъва предната дясна седалка, Ви позволява да натоварите багаж с дължина от 2,4 метра. Но по-голямата магия е при третия вариант, при който се сгъват не само олегалките, а и долната част на седалките (нагоре). Зад предните седалки се открива пространство за по-тежък или по-висок багаж.

 


От 2005 година Джаз ще се предлага с два двигателя - 1,2 литра, 78 к.с. с петстепенна механична трансмисия (модификация Cool) и 1,4 литра, 83 к.с. с механична и автоматична CVT-7 трансмисия. Специален бутон "режим 7 предавки" превключва от пълен автоматик към ръчна седемстепенна подредена смяна на предавките и обранто. По този начин вариоматичната CVT-7 трансмисия на Хонда предлага три режима на работа: автоматична безстепенно променяща се трансмисия, автоматична спортна и ръчно сменяне на скоростите с два бутона от волана. Левият е за понижаването на предавките, а десният за повишаване в стил на автомобилите от "Формула 1". И двата двигателя предлагат достатъчно мощ в съчетание с оптимален разход на гориво и са от най-новата i-серия - "интелигентно" поколение двигатели на Хонда. И двата двигателя са i-DSI (Dual Sequential Ignition - двойно последователно запалване) с по две свещи на цилиндър и бобина на всяка свещ. Свещите подават искра едновременно през определен интервал, който зависи от режима на работа на двигателя, осигурявайки по този начин по-пълно изгаряне и икономичност.

За модификациите от 2005 година с 1,4 литров двигател новост са напълно автоматичният климатик, новият интегриран в панела радио/CD плейър, дисплеят за външна температура, както и самоосветяващото се тъбло с контролните прибори, подобно на това при Акорд. Джаз с 1,4 литров двигател разполага също така с мигачи, вградени в огледалата за обратно виждане, характерни и за други модели на Хонда. А освеженият външен вид го прави още по-желан.

 
 
  1.2 1.4
Двигател SOHC 8V i-DSI SOHC 8V i-DSI
Работен обем 1,246 куб.см. 1,339 куб.см.
Максимална мощност 78(57)/5,700 (к.с.(kW)/об.мин) 83(61)/5,700 (к.с.(kW)/об.мин)
Максимален въртящ момент 110/2,800 (Нм /об.мин) 119/2,800 (Нм /об.мин)
Трансмисия 5-ст. механична 5-ст. механична / CVT автоматична
Ускорение (0-100км/ч) 13.7 мех.-12.0 / авт.-12.0
Консумация на гориво - комбинирано (л/100км) 5.5 мех.-5.7 / авт.-5.8
Предаване предно предно
+ подробни технически данни

  1.2 1.4
Усилване на волана да да
ABS+EBD да да
Предпазни въздушни възглавници 2 4
Централно заключване да да
Климатик да авт.
Електрически задвижвани стъкла предни предни
Електрически задвижвани огледала да да
Отопляеми огледала не не
Имобилайзер да да
Регулировка на височината на шофьорската седалка да да
Дистанционно отключване и заключване да да
Алуминиеви джанти не не
Аудио система CD CD
Цена в лева с ДДС 26,388 29,868
+ подробно оборудване и цени

 
Хонда Джаз получава 4 звезди (от максималните 5)
за пасивна безопастност в краштестовете,
провеждани от Euro NCAP.